Страници

27 февруари 2007 г.

Как бяха облечени звездите по време на "Оскар"-ите

Сред изтъкнатите дизайнери, чиито произведения най-често се разхождат през последните години по червения килим на Оскарите, са Долче и Габана, Бил Блас, Вера Уонг, Армани, Кристиан Диор, Прада.
Въпреки предпразничната треска Холивуд пази някои неща в тайна. Моделиерите никога не казват предварително как ще се облекат звездите. Може би една от причините е, че всяка дама получава много предложения. Най-често решението се взима в последния момент.
Церемонията по връчването на наградите "Оскар" съперничи на най-известните дефилета на висша мода в Париж и Милано. За тоалетите, с които се появяват звездите, дълго се говори. Интересни моменти от историята на модата, представена от най-известните имена в Холивуд, припомня сайтът oscar.com.
Най-добрите приятели на звездите - диамантите, винаги присъстват на "Оскар"-ите. Искрящи бижута в най-различни цветове красят шиите, ушите, китките и пръстите на участниците в най-бляскавото шоу на Холивуд.
Най-оригиналното приложение на диаманти обаче бе демонстрирано миналата година от екипа, създал удостоената с "Оскар" песен "It's Hard Out Here for a Pimp". Изпълнителите на песента бяха избрали да поставят бижута върху зъбите си и "заслепиха" публиката с усмивките си.
За разлика от манекенките, които нямат право на глас и изпълняват всички прищевки на дизайнерите, кинозвездите гледат на себе си като на жени, които дават тон на модата. Затова е неправилно да се очаква, че те ще имитират последните тенденции от ревютата. Тяхната цел е да създадат характерен образ, който да остави следа в съзнанието на публиката, а защо не и да предизвика желание за подражание.
Добър пример в това отношение е Даян Кийтън. През 1977 г. актрисата се яви на церемонията в типично мъжко облекло. Стилът беше характерен за героинята от "Ани Хол". За тази роля Даян Кийтън получи "Оскар". Изпълнението й така завладя света, че този стил на обличане стана популярен навсякъде.
Звездите очертават тенденции в модата и затова много дизайнери всъщност гледат внимателно телевизионното предаване, за да ги уловят и да ги пуснат в продажба. Често имитирана, но недостигната е елегантността и грацията на Грейс Кели в роклята от синя коприна с презрамки и вечерно горнище от дизайнерката на костюми Едит Хед. Кели е в този класически тоалет на церемонията на наградите Оскар през 1955 г.
Прическата на Шер през 1986 г., създадена от Боб Маки, бе върхът на индивидуалността й. Гуинет Полтроу бе кралицата на бала в розова рокля от Ралф Лоран през 1999 г. Полтроу бе почти толкова незабравима и през 2002 г. в рокля на Got.
Шарън Стоун прослави модна къща Гап, когато през 1996 г. съчета всекидневно поло с кадифено сако на Джорджо Армани и дълга пола. Две години по-късно Стоун комбинира бяла мъжка риза с бледолилава пола на Вера Уонг.
На церемонията през 1997 г. всички очи бяха вперени в Никол Кидман и роклята й с азиатски мотиви на Кристиан Диор. Мат Стоун и Трей Паркър, създателите на "Южен парк", разсмяха участниците на церемонията през 2000 г., като се появиха облечени като Гуинет Полтроу и Дженифър Лопес.
Елизабет Тейлър носеше собствения си 69-каратов крушовиден диамант на Картие, който по-късно бе наречен диаманта Тейлър-Бъртън, на церемонията на "Оскар"-ите през 1970 г. Тя специално бе поръчала на дизайнерката Едит Хед да ушие рокля с голямо деколте, за да се вижда огърлицата й.
През 1999 г. Селин Дион се появи облечена в бяло палто, създадено от Джон Галиано за Кристиан Диор и с мека шапка, нахлупена над очите. На церемонията през 1969 г. Барбра Стрейзънд показа, че иска да бъде силна жена в света на мъжете и се появи в прозрачен гащеризон на Arnold Scaasi.
През 2001 г. исландската певица Бьорк обра точките с бялата си рокля с пера тип лебед, гарнирана с клюмнала лебедова шия. Лизи Гардинър, която спечели "Оскар" за костюми през 1994 г. за "Приключенията на Присила, кралицата на пустинята", бе използвала десетки златни карти Америкън експрес - всичките с невалидни номера - и метални сглобки, за да измайстори роклята си.
Модният анализатор на сайта Oscar.com Том Джулиан оцени по достойнство тъмновиолетовата рокля с изрязано деколте и дълги ръкави на Мерил Стрийп
Модният анализатор на сайта Oscar.com Том Джулиан оцени по достойнство тъмновиолетовата рокля с изрязано деколте и дълги ръкави на Мерил Стрийп
През 2005 г. за най-елегантна сред звездите бе определена носителката на "Оскар" в категорията най-добра актриса Хилари Суонг. Тя се появи в един от най-интересните тоалети на вечерта - сапфирено синя рокля с бие по врата и дълги ръкави, която обгръщаше меко всичките й извивки. Дизайнерът й Ги Ларош все пак не беше я покрил изцяло - деколтето на гърба беше доста смело. Сред най-ексцентричните идеи бяха обувките на Холи Бери, инкрустирани с диаманти за 1 млн. долара.
На небосклона в Холивуд през 2006 г. изгря нова модна звезда - с избора си на тоалет за церемонията по раздаването на наградите "Оскар" 20-годишната Кийра Найтли показа зашеметяващо съчетание между младежка жизненост и блясък на филмова икона. Роклята с една презрамка, с която младата британка премина по червения килим, бе дело на дизайнерката Вера Уонг. Кийра Найтли бе събрала косата си в конска опашка, вместо в претенциозна прическа. Тоалетът на актрисата, номинирана за ролята й в "Гордост и предразсъдъци", бе допълнен от уникално колие от смарагди, рубини и диаманти на Булгари и от златни сандали на Джими Чу.
Чарлийз Терон премина по червения килим с рокля на Джон Галиано за Диор в горско зелено, декорирана с огромна панделка на рамото. В зелено бе и роклята, която Дженифър Лопес бе предпочела за церемонията. Интересен бе и изборът на Джан Цзъи - тоалет на Джорджо Армани с черен дантелен корсаж във формата на раковина и сребрист кринолин, инкрустиран с кристали Сваровски.
Модният анализатор на сайта Oscar.com Том Джулиан оцени по достойнство тъмновиолетовата рокля с изрязано деколте и дълги ръкави на Мерил Стрийп.

Няма коментари: