Страници

27 февруари 2007 г.

Холивуд раздаде "Оскар"-ите


В холивудския "Кодак тиътър" се проведе 79-ата церемония по връчването на филмовите награди "Оскар" на Американската академия за кинематографично изкуство и наука, предадоха осведомителните агенции. Преди това Форест Уитакър, Хелън Мирън, Леонардо ди Каприо, Пенелопе Крус, Кейт Уинслет, Мерил Стрийп, Джордж Клуни, Еди Мърфи и още десетки кинозвезди преминаха по червения килим. Актрисите се появиха с бляскави бижута и тоалети от прочути модни дизайнери.
Водещата Елън Де Дженъръс приветства близо 3 500-те гости на шоуто. В продължение на четири часа целият свят тръпнеше в очакване на всяка следваща номинация и награда.
Най-добър актьор стана Форест Уитакър за "Последният крал на Шотландия".
Британската актриса Хелън Мирън спечели наградата "Оскар" за най-добра женска роля, предаде АФП. Мирън получи признанието на американската киноакадемия за участието си във филма "Кралицата", в който играе ролята на кралица Елизабет II.
Американският режисьор ветеран Мартин Скорсезе спечели дългоочакваната награда "Оскар" за най-добър режисьор за екшън-драмата "От другата страна", предаде АФП. 64-годишният Скоресезе е един от най-влиятелните холивудски режисьори. "От другата страна" беше удостоен с "Оскар" за най-добър филм, като изпревари останалите номинирани в категорията - "Вавилон", "Писма от Иво Джима", "Кралицата" и "Полет 93". Филмът взе награда и за най-добре адаптиран сценарий.
Алън Аркин получи "Оскар" за най-добър актьор в поддържаща роля във филма "Мис Слънчице".
Дженифър Хъдсън в "Мечтателки"взе "Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля, съобщи сайтът Oscar.com."
Италианският композитор Енио Мориконе, известен с музиката си към редица филми, получи почетен "Оскар" за цялостно творчество на 79-ата церемония по връчването на най-престижните награди в света на киното, предадоха световните информационни агенции, позовавайки се на Академията за кинематографично изкуство и наука.
Енио Мориконе, известен с музиката си към редица филми, получи почетен "Оскар" за цялостно творчество
Енио Мориконе е роден на 10 ноември 1928 г. в Рим. За 45 години 78-годишният композитор е написал музиката към повече от 500 филма, но никога не е печелил "Оскар". Енио Мориконе пет пъти е бил номиниран за най-престижното отличие в света на киното - за "Райски дни" /1978/, "Мисията" /1986/, "Недосегаемите" /1987/, "Бъгси" /1991/ и "Малена" /2000/, припомнят агенциите.
Сред най-известните филмови композиции на Мориконе са тези към уестърните на добрия му приятел Серджо Леоне "Добрият, лошият и злият" и "За шепа долари", както и към "Имало едно време в Америка" и "Ново кино "Парадизо"". Негова е и музиката към прочутия телевизионен сериал "Октопод". Миналата година почетният "Оскар" бе присъден на режисьора Робърт Олтман, който почина през ноември, припомнят агенциите.
"Неудобна истина" на бившия вицепрезидент на САЩ Ал Гор спечели "Оскар" за пълнометражен документален филм, съобщи Ройтерс. Наградата се присъжда на продуцентите Лорънс Бендър и Лори Дейвид, както и на режисьора Дейвис Гугенхайм.
Лабиринтът на Пан" на мексиканския режисьор Гилермо дел Торо бе удостоен с награда за най-добра сценография и най-добър грим. "Оскар" за монтаж на звукови ефекти взе "Писма от Иво Джима", "West Bank Story" грабна отличието за късометражен филм. Наградата за късометражен анимационен филм отиде при "The Danish Poet".
Черната комедия "Мис Слънчице" получи "Оскар" за оригиналния сценарий на Майкъл Арнд, съобщи сайтът oscar.com. Лентата е носител на отличията на американските гилдии на продуцентите, на филмовите актьори и на сценаристите. Той е отличен също с наградите "Сезар" за най-добър чуждестранен филм, както и с "Независим дух" за най-добър филм. Нискобюджетната комедия, рижисирана от Джонатън Дейтън и Валери Фарис, проби на кинофестивала "Сънданс".
Лентата "Мис Слънчице" ни запознава с противоречивото семейство Хувър: дядото смърка кокаин, бащата Ричард е мениджър, който проповядва личната мотивация, чичото Франк се възстановява след неуспешен опит за самоубийство, предизвикан от раздялата с приятеля му, синът Дуейн е последовател на Ницше, който е дал обет за мълчание, а малката Олив е дебеличко момиченце с очила, което мечтае да бъде красиво.
Майката Шерил просто не успява да излезе на глава с всички тези чешити. Когато късметът сполита Олив и тя е поканена да участва в конкурса "Мис Слънчице" в Калифорния, където конкуренцията е сериозна, всички се натоварват на ръждясалия бус фолксваген, за да я придружат за нейния дебют, след три щури дни пълни със забавни изненади.
Лентата "Животът на другите", Германия, спечели "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм.
Останалите "Осакр"-и бяха разпределени както следва: за операторско майсторство -"Лабиринтът на Пан"; за монтаж - "От другата страна"; за песен към филм - "I Need to Wake Up" от "Неудобна истина"; за оригинална музика - "Вавилон"; за пълнометражен анимационен филм - "Веселите крачета"; за късометражен документален филм - "The Blood of Yingzhou District"; за късометражен анимационен филм - "Датският поет"; за късометражен игрален филм - "West Bank Story"; за визуални ефекти - "Карибски пирати: Сандъкът на мъртвеца", за монтаж на звукови ефекти - "Писма от Иво Джима"; за звуков мишунг - "Мечтателки"; за грим - "Лабиринтът на Пан"; за костюми - "Мария Антоанета".

Няма коментари: