Страници

4 януари 2013 г.

Путин даде руско гражданство на Жерар Депардийо


Президентът на Русия Владимир Путин е подписал указ за даване на руско гражданство на френския актьор Жерар Депардийо, съобщи сайтът на Кремъл.
В края на декември стана известно, че Депардийо е купил имот в белгийското градче Нешен, близо до границата с Франция.
Актьорът, който на президентските избори открито подкрепи бившия френски лидер Никола Саркози, реши да смени местожителството си, след като новият държавен глава Франсоа Оланд въведе данъчна реформа, предвиждаща 75-процентен данък за годишен доход над 1 милион евро.

По-късно Депардийо заяви, че ще се откаже от френското си гражданство и ще поиска белгийско. Дни преди Нова година обаче най-висшият съд на Франция – Конституционният съвет за контрол по спазването на конституцията, отмени влизането в сила на противоречивия данък „богатство“.
Междувременно медиите съобщиха, че Депардийо може да получи руско гражданство. Ситуацията беше коментирана от Владимир Путин, който заяви, че ако Депардийо пожелае да получи руски паспорт, той ще го получи.
Федералната миграционна служба на Русия обаче съобщи, че не е получавала от актьора молба за придобиване на руско гражданство, посочва РИА Новости.

Няма коментари: