Страници

6 април 2007 г.

Фотограф на Мадона възбуди Испания


Фотографът на поп-иконата Мадона, Стивън Клайн разбуни духовете в Испания, пише в днешиня си брой столичният всекидневник "Стандарт".
След като най-големите праведници в Мадрид забраниха негова снимка, част от рекламната кампания на Dolce & Gabbana, която бе изтеглена от Иберийският полуостлов, сега той отново възбуди страстите със снимки на скандалната певица.
Върху страхотния кадър за Dolce & Gabbana който е истинско произведение на изкуството, топмодел лежи в краката на мъже. Католиците предполагат, че самците се възползват от тялото на момичето. И че подобно послание ще отприщи насилието.
Пуританите в Италия също не гледат с добри и широко отворени очи на световноизвестния фотограф. Преди броени дни Доменико Долче и Стефано Габана откриха експозицията "Тайната церемония" със снимки на Клайн, в които те са главните герои.
На една от тях Габана, седнал върху просторно легло, разкопчава ципа върху панталона на анонимен мъж. На втори план в кадъра две красавици се милват. На друго фото Доменико Долче с дамски обувки върху краката си наблюдава чужди ласки.
Следващата премиера за Стивън Клайн е свързана със старата му приятелка и съучастничка в скандалите Мадона. На 22 март търговският гигант Н&М пуска на пазара нейната колекция "М като Мадона".
Преди време списание "Дабъл ю" пусна на 58 страници фотосесия на Клайн и певицата. Тя, полугола, е между расови жребци. На една от снимките е полегнала върху един от тях. Клайн по принцип свири първа цигулка във всички проекти на мегазвездата.
Мадона позира пред обектива му със собствените си творения - досущ в стила на "Дяволът носи "Прада".
"За мен тя е икона на артистичността. Установи пълен контрол върху поп индустрията и я подчини на своите чувства", казва Клайн пред "Вог". Приятелите и враговете им твърдят, че двамата като че ли са родени един за друг и е нямало как да не се срещнат. Клайн (който е завършил училище за дизайн) помага на бойната си партньорка да измисли образите и декорите за турнето Re-Invention.
След това създава обложката за албума й Confessions on a Dance Floor. Сега обаче тандемът е успокоил топката - вероятно за кратко. Защото очаква поклонниците да се втурнат в луд шопинг. Мадона позира пред обектива му със собствените си творения - досущ в стила на "Дяволът носи "Прада".
Няма съмнение, че материалното момиче разбира от мода. Независимо от това, че 17-годишната Пийч, дъщерята на Боб Гелдоф, беше окачествила нейния вкус с фразата "Изглежда като овца, облечена като агне".
Стивън Клайн не от вчера е изкушен от демоните на различната образност. Трудно е да се намерят по-мрачни като настроение снимки от неговите за една от колекциите на Аликзандър Маккуин. Маскира като Барбарела страхотно красивата Наталия Водянова. Неслучайно за него често говорят, че е антифешън фотограф, който запечатва модата за поколенията.
Понякога го сравняват с Брус Уебър и Тери Рачардсън, които вкарват сексуалността и агресията във фотографията. Клайн потвърждава - той иска да опита всичко и да експериментира постоянно. Качва топмодела Лиза Кант на операционната маса и слага заглавие на снимката "Необикновени машини".
През 1999 г. списание "W" хвърля всичко живо в оркестъра с шокиращата фотосесия "Боен клуб". В нея Брад Пит е изобразен гол, жертва на насилие в затвора. "Това беше повратен момент в кариерата ми", признава самият Стивън. Неотдавна той накара Пит да "души" пред камерата възлюбената си Анджелина Джоли. Защото майсторът на обектива е много близък и с двамата. Докато работят заедно, той живее у дома им и става част от семейството.
Стивън не крие, че за него Мадона и Пит са най-изумителните артисти на съвременността. Клайн обича да цитира френския поет и актьор Антонен Арто: "У всеки гений живее луд, чиито идеи плашат хората. Просто се опитвам да направя картина, която би изненадала дори самия мен".
На въпроса "Как станахте фотограф" Клайн отговаря със следната история: "Когато бях малък, попаднах на панаир. Към мен се приближи непознат човек и ми подаде фотоапарат в ръцете. Каза "Снимай". Така започна всичко".

Няма коментари: