Страници

25 февруари 2007 г.

Разлепиха филмови афиши на нашенец из цял Рим

Ликът на българския актьор Христо Живков ви гледа от филмови афиши, които са разлепени из цял Рим, установи „ПронтоСофия".
Младият български актьор изпълнява главната роля в италианския филм „В памет за мен" (In memoria di me) на режисьора Саверио Костанцо. Той ще излезе по кината на 9 март. Филмът беше представен неотдавна на Берлинския филмов фестивал.
След успеха с предишния си филм „Private" Костанцо разказва сега историята на младия Андреа, който е готов да се посвети на йезуитството. По мнението на киноекспертите Христо Живков пресъздава прекрасно вътрешната драма на човека, който трябва да направи радикален завой в живота си.
„Това не е религиозен филм. Въпросите, които си задават героите във филма, са същите, които си задавам непрекъснато и аз. Няма значение дали става въпрос за семейство, за брак или за който и да е друг екзистенциален избор. Това, което искахме да покажем, е една универсална вътрешна борба", казва Костанцо. Филмът се вдъхновява от книгата „Перфектният йезуит" на Фурио Моничели.
„Стремежът ни беше да илюстрираме страданията на едно емоционално състояние, което е постоянно на ръба на бездната. За ролята на главния герой потърсих именно източноевропейски актьор, защото смятам, че тези актьори носят страданието в ДНК-то си и успяват да го предадат дори само с един поглед", допълва Костанцо.
Според самия Христо Живков пък, „това е филм, в който няма леви или десни, нито пък католици или източноправославни. Страховете, за които говори, са еднакви за всички. Ако някой не се трогне от тази история, то е само защото го е страх да се идентифицира или изправи с лице срещу нея".

Няма коментари: