Страници

23 февруари 2007 г.

Ван Морисън взе алтернативен Оскар

Известният ирландски певец Ван Морисън ще бъде удостоен с наградата "Оскар Уайлд" за специален принос към киното.
Неговите песни са озвучавали над 50 известни филма, сред които е най-новата продукция на Мартин Скорсезе "От другата страна" и хита на Оливър Стоун от 1989-та "Роден на 4 юли".
Церемонията по връчването на наградите, които носят името на известния ирландски писател, ще се състои в Лос Анжелис. На нея ще присъстват някои от най-големите личности в Холивуд. Ал Пачино ще връчи наградата на Ван Морисън, докато известният с критичността си към Белия дом режисьор Майкъл Мур (9/11 Фаренхайт, Пич, къде ми е страната,Боулинг за Колъмбайн) ще даде "Уайлд" на създателя на филма "Хотел Руанда" Тери Джордж.
Друг ирландец - сценаристът на "От другата страна" Уилиям Монахан, също ще бъде награден. Наградите "Оскар Уайлд" се връчват за втора година. Те отличават ирладския принос към киното.
Учредени са от Американско-ирландския съюз - неправителствена организация, която иска да насърчи филмовите връзки между двете нации. Роденият на 31 август 1945 г. в Белфаст Ван Морисън е сред най-уважаваните рок, соул и блус изпълнители в света.
Той е автор на вечни хитове, като Brown-Eyed Girl и Gloria. Очаква се певецът да изнесе концерт на церемонията за раздаването на призовете "Оскар Уайлд". Американските медии посочват, че тя се е превърнала в едно от най-важните светски събития в седмицата преди "Оскарите". Филмовите награди на Холивуд са тази неделя.

Няма коментари: