Страници

27 декември 2015 г.

България се завръща на голямата "Евровизия"


Българската национална телевизия потвърди пред Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) присъствие на български участник в 61-то издание на песенния конкурс “Евровизия”.

Събитието ще се проведе между 9 и 14 май 2016 година в шведската столица Стокхолм.

Тогава изпълнители от 43 страни ще се качат на сцената в “Глобен Арена”, за да изпеят своите песни пред над 200 милионна телевизионна аудитория.

След двугодишно отсъствие от конкурса, БНТ ще изпрати свой представител. Това ще бъде 10-то участие на България в престижния музикален форум. Предстои обществената медия да оповести начина, по който ще бъде избрана българската песен и представителят на страната ни.

Междувременно в официално писмо от централата на EBU, екипът на националната телевизия получи най-висока оценка за перфектната организация и провеждане на Детската Евровизия у нас. Специално внимание е обърнато на професионализма, мотивацията и готовността за работа в екип, показана от специалистите на БНТ. “Не получихме нито един негативен коментар от многото представители, акредитирани от EBU в София”, се казва още в писмото и в него се изразява готовност за бъдеща работа по много общи проекти с обществените телевизия в Европа.

За втори път в последните пет години Швеция домакинства „Евровизия”, която спечели юбилейното издание на конкурса тази година във Виена с песента “Heroes”, изпълнена от Монс Зелмерльов. Това е общо шеста победа за родината на АББА в историята, но рекордът за най-много успехи в конкурса все още принадлежи на Ирландия, която има седем към днешна дата.

Песенен конкурс „Евровизия” 2016 ще бъде най-голямото състезание с 43 участници, равняващо се на рекорда, поставен през 2008 и 2011 година.

Потвърдилите страни са: Албания, Армения, Австралия, Австрия, Азербайджан, Беларус, Белгия, Босна и Херцеговина, България, Великобритания, Германия, Грузия, Гърция, Дания, Естония, Израел, Ирландия, Исландия, Испания, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Македония, Молдова, Норвегия, Полша, Румъния, Русия, Сан Марино, Словения, Сърбия, Унгария, Финландия, Франция, Холандия, Хърватия, Черна гора, Чехия, Швеция, Швейцария и Украйна.

Досега българското участие на "Евровизия" изглежда така:
2005 – Каффе – Lorraine / Полуфинал 19 място, 49 точки
2006 – Мариана Попова – Let me cry / Полуфинал 17 място, 36 точки
2007 – Елица Тодорова и Стоян Янкулов – Вода / Полуфинал 6 място, 146 точки, ФИНАЛ, 5 място, 157 точки
2008 – Deep Zone & Balthazar – DJ, take me away / Полуфинал 11 място - 56 точки
2009 – Красимир Аврамов – Illusion / Полуфинал 16 място – 7 точки
2010 – Миро – Ангел си ти / Полуфинал 15 място – 19 точки
2011 – Поли Генова – На инат / Полуфинал 12 място – 48 точки
2012 – Софи Маринова – Love Unlimited / Полуфинал 10/11 място – 45 точки
2013 – Елица и Стоян – Само шампиони / Полуфинал 12 място – 45 точки

Източник: Актуално

Няма коментари: