Страници

9 март 2007 г.

Романтика с Хю и Дрю


Едва ли са подбирали участниците в "Текст и музика" по звученето на имената, но все пак римите са от съществено значение във филма на Марк Лорънс. Той е известен като режисьор на безчетни романтични комедии със Сандра Бълок - от "Мис Таен агент" 1 и 2 до "Природни сили" и "Срок за влюбване". Този път обаче решава да седне и на режисьорското столче и да се лиши от любимката си.
Вместо нея получаваме Хю Грант и Дрю Баримор накуп. Тези двамата би трябвало да са достатъчна причина да продадат която и да е романтична комедия. И, действително, успяват някак да пробутат дори и тази, толкова са мили.
Героят на Хю - все по-задобрял в натрапения му от "Четири сватби и едно погребение" насам типаж - е половинката от световноизвестна преди 20 години попгрупа, напълно изпаднал днес.
Шансът му да излезе от забвението е да напише песен за тийнзвездата Кора Корман, нещо като двойничка на ранната Бритни. Сяда той зад пианото, пише. Обаче владее само ритъма - с римите никакъв го няма. Тук влиза малката цветарка Дрю - артистична повлекана, чиято работа по принцип е да му полива саксиите. Тя се оказва литературна стихия с тежък любовен бекграунд. Двамата три дни ядат, пият, страдат - и сред тия три неща написват песен за чудо и приказ.
Меломаните ще съзрат леки подобия с High Fidelity (преведена "Момичета от класа" на кино, "Ега ти животът" на книга), където също музиката от 80-те беше съществена част от любовния заговор. Ник Хорнби обаче е много по-добър от това.

Няма коментари: