Страници

11 март 2007 г.

Рапъри влизат в Залата на славата на рокендрола


Ди джей Грандмастър Флаш и групата му "Фюриъс файв" са първите рап изпълнители, които ще бъдат въведени в Залата на славата на рокендрола в Кливланд на 12 март, съобщи Асошиейтед прес.
"Това е началото на рап ерата на залата", обяви Бил Адлър, историк на хип-хопа. Въвеждането на рапъри в бастиона на рока е по-значимо за самата Зала на славата, отколкото за почитателите на уличния жанр.
"Средният фен на хип-хопа отдавна е свикнал да живее без признание, докато историците сега осъзнават, че това е вече основно движение на масовата култура", каза Ерик Паркър, редактор на хип-хоп сайта SOHH.com.
Грандмастър Флаш и "Фюриъс файв" получават тази чест 25 години след появата на хитовия им сингъл "The Message", който беше първата популярна рап песен на социална тема.
Залата на славата на рок енд рола и преди е почитала изпълнители, които пеят в друг жанр. В нея са Джеймс Браун, "Евърли брадърс", Майлс Дейвис. Изискването й обаче да са минали 25 години от първия запис на кандидатите, е непосилно за много рапъри, защото за разлика от рок енд рола, който е на повече от 50 години, рапът съществува от около 30 години.
Освен Грандмастър Флаш и "Фюриъс файв" на 12 март в Залата на славата на рок енд рола ще бъдат въведени Ар И Ем, Ван Хален, Пати Смит и "Ронетс".

Няма коментари: