Страници

18 февруари 2007 г.

Парис Хилтън открива традиционния бал във Виенската опера

В австрийската столица ще се състои традиционният бал във Виенската Щатсопера, който се организира още от времето на император Франц Йосиф, съобщиха РИА "Новости" и Нюзру.
Според сценария тази година балът ще бъде открит от руската оперна певица Анна Нетребко. Тя ще излезе на сцената със старинен фиакър. На капрата ще седи самият директор на Виенската Щатсопера Йоан Холендер. 15-годишният сив кон Паша, който ще тегли фиакъра, ще бъде обут в специални гумени галоши, за да не се подхлъзне по излъскания до блясък паркет или да не го увреди. Тази година зеленото е цветът на бала във Виенската опера, съобщи РИА "Новости".
Залата, в която ще има 7000 гости, е декорирана с изключително красиви цветя, като в украсата са включени орхидеи и "златни" украшения. На бала обаче ще преобладават черният и белият цвят. Dress code-ът е задължителен - фракове или парадни военни униформи за мъжете и вечерни рокли за дамите.
За да хармонират с официалния цвят на бала, жените ще получат по ветрило със зелени орнаменти. Тази година обаче на Бала на баловете няма да звучат имената на представителите на европейския елит, твърди ФактNews.
Много представители на аристократични семейства напоследък се отказват от участие. Принцеса Мариана Зайн-Витгенщайн е заявила, че със сигурност няма да бъде на бала. "Това вече не е онзи елегантен бал, който бе преди - обясни принцесата. - Той имаше свой собствен стил, който отдавна загуби. Сега го посещават само новобогаташи."
Още по-критична е Лот Тобис-Лаботин, представителка на висшето общество, която от 1981 до 1996 г. е организирала бала: "Още по мое време той престана да бъде светски бал. Но ако продължава така, на него ще идват само представители на руската мафия." На бала във Виенската опера тази година ще присъства Парис Хилтън. Тя ще е там по покана на известния бизнесмен Ричард Лугнер, съобщи "Стампа".
В миналото той е канил актриси като Джина Лолобриджида, София Лорен, Клаудия Кардинале, Жаклин Бизе, а също херцогинята на Йорк Сара Фергюсън. Тази година обаче е предпочел скандално известната светска лъвица Парис Хилтън. Нека припомним, че кметът на Виена Михаел Хойпл е поканил в ложата си като свои почетни гости кметовете на София и Букурещ Бойко Борисов и Адриан Видеану по повод влизането на двете страни в Европейския съюз.
По думите на организаторката на бала Елизабет Гюртлер, собственичка на легендарния хотел "Захер", тази година се очаква приходите от бала да надхвърлят печалбата от 1,1 милион евро. За тази цел са въведени нови правила, според които на лица и фирми, които спонсорират операта с 36 800 евро годишно, така наречените "донатори", ще се предоставя ложа на бала. До този момент донатори са 70 лица и фирми.
Разбира се, ложа на бала може да бъде и купена - срещу сумата от 16 000 евро, малката ложа струва 9000 евро. Мястото на маса за хранене струва 150 евро, но оттам не може да се гледа тържествената церемония по откриването, която продължава повече от час. За тази цел по-подходящи са билетите за правостоящи на балконите, които са с цена от 15 до 55 евро. Но за да влезе в сградата, всеки трябва да си купи входен билет на стойност 215 евро. Основният разход обаче не е входният билет. Бутилка истинско френско шампанско струва 250 евро, а порция стриди - 3 бройки - 15 евро. Може обаче да се поръча и нещо по-евтино.
Обикновеното шампанско ще се предлага за 120 евро бутилката, а виенски кренвирши - за 7 евро единия. След изпълнението на Анна Нетребко, от устата на церемониалмайстора ще прозвучи известната фраза: "Всичко е валс". С тези думи по традиция се открива балът на Виенската опера. След тях публиката се завърта във вихъра на танците, които продължават до сутринта. За сигурността на гостите по време на бала във Виенската опера тази година ще се грижат 700 униформени полицаи. Сградата ще бъде отцепена, като от 19:00 ч. местно време (20:00 българско- бел.ред.) ще бъдат пускани единствено гостите на бала.
По традиция в залата на Щатсопера най-напред влизат посетителите на бала, а след тях почетните гости. После със съответната церемония събитието бива открито. След кратки приветствия идва ред на първия танц, който е запазен за дебютантите - девойки и младежи на възраст от 15 до 17 години. Момичетата по традиция трябва да са в дълги бели рокли и еднакви за всички коронки, а момчетата в черни фракове или смокинги.
Много представители на аристократични семейства напоследък се отказват от участие
Много представители на аристократични семейства напоследък се отказват от участие
По данни на местната полиция към този момент е заявена само една демонстрация. Протестна акция ще проведат активисти на организацията за защита на животните ПЕТА. Те ще изразят възмущението си от кожените облекла, с които ще се появят повечето дами на бала. Историята на австрийските бални тържества започва с легендарните танцувални празници по време на Виенския конгрес през 1814 - 1815 година.
През 20-те и 30-те години на миналия век в различни виенски зали се организират бляскави тържества, по-късно за отбрани кръгове на обществото баловете се правят в прекрасните зали на виенския дворец Хофбург. Няколко години след революцията през 1848 г. балната традиция се възобновява и през 1869 година, след като Франц Йосиф забранява Дворцовия бал да се организира в току-що построената Виенската опера и той се провежда в залата на също така новата сграда на Приятелите на музиката. Едва през 1777 година императорът дава съгласието си да се направи "соаре" в неговата опера, на което обаче официално е забранено да се танцува. Но както пише на следващия ден един вестник, след полунощ темпераментните виенчани се впуснали по двойки във вихъра на валса "Виенска кръв".
След падането на монархията през 1918 година републиканците учудващо бързо се сещат за имперските празници в операта. Още на 21 януари 1921 година е организиран първият бал в Австрийската република, а през 1935 година е измислено името "Виенски бал в операта", известно и до днес. В навечерието на Втората световна война през 1939 година по заповед на правителството на Третия райх е проведен последният бал. През ноември 1955 година тържествено е открита реставрираната след войната Виенска опера и на 6 февруари 1956 година балната традиция е подновена. Виенският бал в Щатсопера, както и Новогодишният концерт на Виенската филхармония, отдавна са се превърнали в синоним на най-извисената култура на развлеченията в австрийската столица.

Няма коментари: