Страници

27 януари 2007 г.

Прекалено слаби манекенки ще участват в Лондонската седмица на модата

Организаторите на Седмицата на модата в Лондон оповестиха, че няма да забранят на манекенки с прекалено слаби фигури да участват в предстоящите дефилета в средата на февруари, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.
Евентуална регламентация не е нито желана, нито приложима, се казва в комюнике на Бритиш фешън каунсил. Организаторите все пак са поискали от модната индустрия да ползва единствено манекенки в добро здраве. Освен това са препоръчали в дефилетата да участват манекенки, навършили поне 16 години.
През септември м.г. от Бритиш фешън каунсил отказаха да забранят на манекенки с прекалено слаби фигури да участват в дефилетата, представящи колекции пролет-лято 2007 г.
През последните няколко месеца възникнаха дебати за изключително слабите фигури на някои манекенки в много градове по света, от Ню Йорк до Мадрид, след смъртта през миналата година на две млади манекенки - уругвайка и бразилка, които на практика въобще не се хранеха, за да отслабнат.
Телесното тегло на 21-годишната бразилска манекенка Ана Каролина Рестон бе под 40 кг, когато през ноември м.г. тя си отиде от този свят. Мадрид стана първата европейска столица, взела мерки в тази насока, след като през септември м.г. забрани на манекенки с прекалено ниски показатели за телесно тегло да участват в Пасарела Сибелес - форума на висшата мода в испанската столица. Примерът на Мадрид обаче не бе последван нито от Ню Йорк, нито от Париж и Лондон.

Няма коментари: