Страници

26 януари 2007 г.

Япония се надява да спечели първия си "Оскар" за актьорско майсторство

Япония с трепет очаква предстоящата церемония по връчването на наградите "Оскар", след като Ринко Кикучи бе номинирана в категорията актриса в поддържаща роля, а озвучената на японски език лента "Писма от Иво Джима" получи номинация за най-добър филм, съобщиха Ройтерс и Франс прес.
Номинацията на Кикучи за пръвъплъщението й в ролята на глухоняма ученичка във "Вавилон" на мексиканския режисьор Алехандро Гонсалес Иняриту бе в центъра на вниманието на всички медии в страната. Кикучи може да стане първата японка, спечелила "Оскар" за актьорско майсторство, откакто Миоши Умеки спечели отличието за актриса в поддържаща роля за холивудската продукция "Сайонара" през 1957 г.
Актьорските способности на Кикучи са малко известни в Япония, защото досега тя се е появявала единствено в телевизионни реклами и нискобюджетни японски филми, а "Вавилон" трябва да излезе по японските екрани през април. 26-годишната актриса е преминала трудни едногодишни прослушвания, за да получи ролята, заради която по-късно бе номинирана за "Оскар".
За тази роля тя бе номинирана и за наградата "Златен глобус". Действието във "Вавилон" се развива в Мароко, Япония и на американско-мексиканската граница, като персонажът на Кикучи се опитва да се примири със смъртта на майка си. Японците бяха радостни да видят "Писма от Иво Джима", номиниран за "Оскар" за най-добър филм, макар че нито една от снималите се във филма японски звезди не попадна сред номинираните.
"Писма от Иво Джима" - един от двата филма на Клинт Истууд, посветени на Втората световна война, е с участието на Кен Ватанабе - любимеца на японските фенове на киното, прочул се с ролите си във високобюджетните холивудски продукции "Последният самурай" и "Мемоарите на една гейша". Ватанабе бе номиниран за "Оскар" за актьор в поддържаща роля за "Последният самурай" през 2003 г., но не получи отличието. Общо само 5 японски актьори и актриси, сред които Кикучи, са били номинирани за "Оскар"-и.

Няма коментари: