Страници

3 януари 2007 г.

Легендата Тина Търнър и Марая Кери откриха училище за девици


Живата легенда Тина Търнър се присъедини към куп звезди и самия бивш президент на ЮАР Нелсън Мандела за откриването на Академията за девойки на Опра Уинфри в Южна Африка на втория ден от новата година.
За да помогнат в откриването на амбициозния проект на телевизионната водеща в Южна Африка освен Тина, пристигнаха Марая Кери, Мери Джей Блайдж, актьорът Крис Рок и композиторът и продуцент Бейбифейс.
Идването на Тина Търнър в ЮАР е повече от изненадващо. Това е една от малкото появи на 67-годишната звезда, която прекъсна активната си кариера преди 3 години и вече се занимава само с благотворителни проекти.
Академията на Опра за девици е струвала на най-богата дама в Америка 40 млн. долара. Парите обаче са без значение за Опра, тъй като това е било открай време нейна мечта – да основе училище, в което момичетата в неравностойно положение да получат своя шанс в живота.
Самата Опра е имала брутално детство и се е измъкнала с много мъка и усилия от нищетата до върха на славата и това да бъде най-популярната жена в САЩ.
Опра винаги е искала Академията да е в Йоханесбург в Южна Африка. Страната отхвърли апартейда (политически режим на расова дискриминация, при който чернокожото население е нямало елементарни права, като право на гласуване, пътуване заедно с бели хора и т.н.) преди 16 години и все още дискриминацията на чернокожото население там е значим проблем.
Идеята на Опра бе подкрепяна от дълги години от носителя на Нобелова награда за мир Нелсън Мандела.
„Бъдещето на всяка страна е в образованието на младите хора“, каза Мандела на откриването.

Няма коментари: