Страници

31 декември 2006 г.

Майкъл Джаксън почете паметта на Джеймс Браун

Майкъл Джаксън присъства снощи на погребалната церемония на Джеймс Браун, предаде Ройтерс.
Джаксън заявил, че покойният Джеймс Браун е бил неговото "най-голямо вдъхновение". Пред 9000 души, присъстващи на церемонията, попизпълнителят споделя, че като дете, благодарение на майка си, следял изпълненията на Браун по телевизията.
Джеймс Браун, смятан за "кръстник на соула", почина в понеделник на 73-годишна възраст. Той бе един от най-влиятелните музиканти на 20 век в популярната музика.
Певец, композитор, бандлидър и музикален продуцент, Браун оказва пряко влияние върху еволюирането на госпела и Ритъм енд Блуса в соул и фънк. Той оставя следа в различни музикални жанрове, като рок, джаз, реге, диско, танцова и електронна музика, афробит и хип-хоп.
Браун започва музикалната си кариера през 1953 г. и се изстрелва към славата в края на 1950-те и началото на 1960-те години със разтърсващите изпълнения на живо и поредица от хитове. През 60-те и 70-те Браун присъства в няколко политически скандала в Америка, свързани предимно с дейността му на активист в защита на афроамериканците и бедните.
Характерно за него са музикалните крясъци, трескавия танц и необичайния ритъмен стил.

Няма коментари: